Załóż bloga Zaloguj się



NiedĽwiedzie brunatne ((Ursus arctos)-podstawowe informację

Posted by olciaa on 08 Maj, 2010 11:07

  NiedĽwiedĽ brunatny-drapieżnik(ssak) z rodziny niedĽwiedziowatych.Mi¶ jest potężnie umię¶niony i bardzo silny.Lubi stawać na dwóch łapach(w pozycjii wyprostowanej),robi to tylko wtedy gdy chce się rozgl±dn±ć,lub wytropić jedzenie.Na pozór Ursusy s± groĽne,lecz to tylko pozory,które myl±.Fakt misie s± drapieżnikami,ale atakuj± gdy s± lub wyczuwaj± najmiejsze niebezpieczeństwo.Atakuj± tylko wtedy gdy je rozło¶cimy.NiedĽwiedzie zasypiaj± co roku w sen zimowy zwany hibernacj±.Wtym procesie samica rodzi małe niedĽwiatki od 1-3(zdarza się,że 5)co 3-4 lata.Misie żyj± 20-25 zdarza się,że 30 lat.S± wszystkożerne:jedz± ro¶liny,ryby,miód a zdarza się,że upoluj± jelenia.Żyje w puszczach,tajdze i zalesionych terenach górzystych.Zamieszkuję północn± Europę i Azję,w Polsce(w Tatrach)występuje tylko 90 osobników,na ¶wiecie około 200 tysięcy.

Kategorie

Linki

  • Kategoria główna

RANKING STRON. Darmowa reklama w internecie. Darmowe statystyki TOPLISTA. Najlepsza toplista. Ranking. Fajne forum dyskusyjne - ranking forum. Najlepsze fora.